Un blog cu teme juridice

Acest blog se adresează oricărei persoane și a fost creat din dorința de a dezbate și a analiza cât mai multe teme de referință din domeniul vast al dreptului român, precum și al celui comunitar.
Astfel, voi folosi mijlocul oferit de această platformă pentru a publica diverse articole privind dispozițiile din noile Coduri (C.Civ. și C.P.C), noutăți din legislație, informații despre concursuri naționale și europene, și alte articole relevante.

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Rețele sociale vs. viață privată




 Confidențialitatea în mediul online

 - mijloc de apărare al vieții private- connect.com © Louise Gagnon, Fotolia

După cum se știe, rețelele de socializare au făcut obiectul unor controverse cu referire la respectarea vieții private a utilizatorilor de internet. Spre exemplu, cel mai utilizată rețea socială din lume, încă de la crearea sa, folosește informațiile personale ale utilizatorilor cu scopul de a introduce anunțuri publicitare adaptate profilului fiecărui utilizator în parte și chiar de a vinde aceste informații unor întreprinderi private, așa cum este menționat în carta acesteia cu privire la viața privată. Această cartă indică, pe de altă parte, că rețeaua poate recolta informații despre membrii săi și din surse exterioare rețelei, cum ar fi ziarele, bloguri sau orice alte surse din cuprinsul internetului.[1]
Dacă suntem înscriși pe această rețea, riscăm să rămânem pe aceasta un timp îndelungat, deoarece compania americană a modificat recent condițiile de utilizare. Ea poate folosi, în mod liber, toate informațiile difuzate pe site, chiar dacă un utilizator șterge un document sau își închide contul. Astfel, aici este vorba de o licență perpetuă și mondială.
Numai o simplă frază a fost modificată în condițiile de utilizare. Înainte de modificare, se prevedea astfel: „Conținutul dumneavoastră de utilizator poate fi șters de pe site în orice moment. Dacă dumneavoastră îl ștergeți, dreptul acordat companiei evocat mai sus va expira în mod automat, dar rețineți că societatea poate păstra copii arhivate”. Acum, fraza de mai sus s-a modificat și se prezintă sub următoarea formă: „Dumneavoastră acordați companiei dreptul irevocabil, perpetuu, non-exclusiv, tranferabil mondial, de a utiliza, copia, publica, difuza, stoca, efectua, transmite, scana, modifica, edita, publica, traduce, adapta, redistribui orice fel de conținut postat pe acest site”. Tot aici, fondatorul acestei rețele explică faptul că aceste schimbări sunt necesare pentru a se asigura că informațiile transmise de către utilizatori prietenilor acestora nu dispar atunci când aceștia își închid contul. Se susține că aceasta este o protecție juridică pentru rețeaua socială.[2]
În privința concecințelor divulgării vieții private, cele mai mari nemulțumiri sunt legate de ușurința cu care datele personale ale membrilor rețelei pot ajunge pe mâna oricui. Utilizatorii pot intra în această rețea din orice loc unde există acces la Internet, pe baza unei parole, stabilite odată cu completarea formularului de înscriere, ce conține mai multe întrebări personale. Din acest motiv, în 2010, peste 30.000 de persoane au renunțat într-o singură zi la contul lor de pe rețeaua de socializare, fiind nemulțumite de problemele de securitate și de confidențialitate. „Ca să fi avut impact, decizia de renunțare ar fi trebuit luată de zeci de milioane de consumatori”, au afirmat însă inițiatorii mișcării de protest.
Din dorința de protejare a intimității, unii utilizatori au inițiat mișcări și instrumente de luptă contra invadării vieții private. Secretul unei bune gestionări a confidențialității pe rețea constă în abilitatea fiecărui utilizator de a determina în ce măsură vrea ca oamenii să știe despre el și / sau activitățile sale și gradul de interacțiune cu ei. Pornind de aici, un utilizator informat își poate alege propriul nivel de confidențialitate, conform preferințelor sale. În schimb, un utilizator mai puțin informat poate cădea pradă unor riscuri precum divulgarea involuntară de informații din profilul personal sau încălcarea sferei intime (prin fotografii, videoclipuri, comentarii). În cadrul rețelei sociale se găsesc însă și grupuri de utilizatori care acționează împotriva încălcării vieții lor private, de exemplu: „Damn, ...., Stop Stalking Me Group” sau „STOP! Do not get into my private life. No personal questions!! Group”.
După opinia mea, prin rețelele sociale, în general, nu se garantează o protecție a utilizării fotografiilor, articolelor sau informațiilor private ale utilizatorilor de internet. Pentru a nu ne întâlni maine cu anumite fotografii, din vacanță de exemplu, sau cu diverse informații personale afișate în metro sau pe alte suprafețe, ar fi necesare unele precauții și sfaturi. De exemplu, ar trebui să ne protejăm fotografiile cu dreptul de autor, pentru că acestea sunt opere asupra cărora avem acest drept. Un alt sfat ar fi acela de a nu transmite publicității ideile personale, concepțiile, planurile de viitor sau unde intenționăm să plecăm în vacanță, deoarece riscăm ca aceste informații să ajute la favorizarea unor infracțiuni. Majoritatea oamenilor au tendința să publice pe aceste rețele sociale multe din aspectele vieții lor private fără a se gândi prea mult la consecințe. De altfel, nu ne punem prea multe întrebări nici atunci când suntem puși în situația de a furniza datele noastre personale pentru înregistrarea pe unele site-uri.
Viața noastră privată poate fi pusă în pericol dacă nu ne protejăm pe internet. Este necesar să schimbăm setările de confidențialitate, astfel încât numai prietenii, sau anumiți prieteni din rețea (în care avem cât de cât încredere) să aibă acces la informațiile noastre personale, cum sunt: numele, adresa, telefonul, starea civilă, adresa de e-mail, locul de muncă, preferințe și alte asemenea date.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comment aici!

I like this!